Ako som HBčka vyrábal

Priatelia, rádioamatéri, chcem sa s Vami podeliť o skúsenosti z výroby smerovej antény HB9CV na CB pásmo. Po cca 2 rokoch, ako som sa začal zaujímať o CB a používal som ½ SIRIO GPE 27, som zistil, že keď chcem robiť spojenia nad 200km, aj keď nie sú priaznivé podmienky, potrebujem smerovú anténu. Samozrejme som začal hľadať do akého projektu sa idem pustiť. Prvá voľba hneď padla na HB9CV, ktorú spropagovala Exp. Mafia a dosahuje s týmito anténami aj výborné výsledky.

Začal som študovať, pozerať na internete kalkulačky na výpočty, ale nič nebolo overené a nemal som pocit, žeby fungovalo. Po čase sa mi dostala do rúk jedna HBčka, ktorú robil Števo Zvolen, tak som nezaváhal. Hneď som si ju o skicoval a neprešiel ani týždeň a už som mal aj kúpený materiál. Po výrobe prvého kusu som hneď išiel na kopec testovať. Vyzeralo to až prekvapivo dobre, pri skúške sa SWR na spodných kanáloch pohybovalo okolo 1.4 a pri 20. kanáli, ako bola anténa postavená, bolo 1.2 čo je vynikajúce.

Keď som začal robiť druhú anténu, zistil som, že pri prvej som urobil chybu, lebo na nákrese ktorý som si skicol mojim „škrabopisom“ som sa pomýlil. Keď som skúšal druhú Hbčku tak už nemala také parametre, ako tá prvá. A tu hoci nechtiac mojou chybou som trafil ešte lepšie. Neviem čo by som Vám viac k tomu povedal. Šťastie začiatočníka. Nižsie prikladám ešte video z výroby. Keď že aj ja som sa dostal k rozmerom HBčka, tak posuniem ich ďalej mám skreslený DWG výkres s výpisom materiálu. Alebo prípadne ak by niekto chcel vyrobiť stačí ma len kontaktovať emailom na Michal.OM7AMO@gmail.com.

Po cca 4 týždňoch od výroby som stále nemal čas zostrihať video, no medzičasom som stihol urobiť aj „dvojča“ HB9CV.  Jediné čo som nedokázal sám urobiť bolo stredové rahno. Hliník som musel dať zvariť známemu. Tiež som si netrúfal na fázovacie vedenie, s tým mi ochotne pomohol Tarzan Banská Bystrica, ktorý vytipoval presné diely. Ako náhle som všetko mal doma, sme sa dohodli na stretnutí a išli sme na to. Koaxiálneho kábla sme mali pre istotu viac, lebo sme si neboli istý, či sa nám to podarí na prvý krát. Po dokončení sme fázovacie vedenie otestovali na anténnom analyzátore pod umelou záťažou. Hneď ako skončil test sme mali úsmevy na tvári. Výsledok bol super, preto sme hneď všetko naložili do auta a išli na kopec skúšať. Po cca 20min sme postavili celý anténny systém,  nastalo napätie, Tarzan vytiahol anténny analyzátor a spustili sme test. Boli sme plní očakávaní, či antény aj stredové rahno sú urobené presne. Ako skončil test sa nám na tvári objavil ešte väčší úsmev ako prvý krát. Všetko bolo super. Hneď sme sa vrhli na ostrý test a či niečo počuť. Zapli sme stanicu, ale v étery nebolo nikoho počuť a to bol druhý deň PE33. Vytiahol som mobil, volám Števovi ZV ktorý mal byť na Krížnej, že „na ktorom kanále si?” Skúšame anténu a treba nám protistanicu. / Jáj chlapci, ja už som skoro dole, počkaj zavolám Cyrovi .“ Cyra sme počuli ale on nás nie. Do kelu čo sa deje? Potom sme započuli Alexa Radošiná, hneď ako skončil spojenie sme sa „brejkli“ reporty boli super 59 59. Tak asi to nebude také zlé, možno len blbé podmienky. Ešte sme sa spojili telefonicky s FormatXom Veľký Krtíš, ktorý bol doma. S ním som z Brezna viac krát skúšal spraviť spojenie, ale bezúspešne. Aj teraz FM bolo slabé reporty tak 31 32 ale na USB sme už boli reportmi 57 58. Keďže neboli ďalšie stanice v étery, alebo sme ich nepočuli, zabalili sme to s tým, že to musíme ešte raz otestovať v prevádzke. Na analyzátore síce všetko vyzeralo dobre, ale v praxi to tak nemusí byť. Zatiaľ je predpoklad, že všetko bude OK. Tak isto, ak bude mať niekto záujem, viem vyrobiť, stačí kontaktovať na email. Prikladám pár fotiek.

 Pekný deň Mišo Brezno, 73

Zdieľať na:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *