Vyrábame LoRa tracker

Áhoj. Ak si sa rozhodol, že si chceš tracker poskladať sám tu máš pár informácií, aby si to mal jednoduchšie. Ceny na AliExpresse síce kolíšu, ale všetok materiál sa zatiaľ vždy pohyboval do cena +/- 50 eur.

Zoznam materiálu, ktorý budeš potrebovať:

  • Vývojová doska ASR 6502

https://www.aliexpress.com/item/1005002672295296.html?spm=a2g0o.order_list.0.0.579c1802VkQ8oI

  • Akumulátor. Ja používam akumulátory z elektronických cigariet, ale ak nikoho nepoznáš kto by Ti minutú venoval, tak tu je link. Samozrejme kapacita je na Tvojom výbere. Podstatné je dodržať rozmery krabičky, ktorú chceš použiť. Skúsenosť je taká, že akú s kapacitou 800 mAh vydrží cca 24 hodín. V trackery kde mám 18650 o kapacite 2800 mAh som ju nedokázal vybiť ani po 72 hodinách a dlhšie sa mi už čakať nechcelo 😊.

https://www.aliexpress.com/item/100…79c1802VkQ8oI

  • GPS anténa. Odporúčam rozmer 12×12.

https://www.aliexpress.com/item/1005003…1802VkQ8oI

  • Prepojovací káblik IPX-SMA, odporúčam ten čierny koax je mäkší, a lepšie sa s ním manipuluje.

https://www.aliexpress.com/item/3280…02VkQ8oI

  • Krabička. Ak sa rozhodneš pre minimalistické riešenie tak odporúčam STL projekt, ktorý nájdeš na stiahnutie pod článkom. Ja som použil materiál TPU, čo je tvrdená guma. Detail je pri tomto materiáli krajší a krabička má určitú pružnosť. Dá sa použiť aj PETG, výber je na tebe. Samozrejme fantázii sa medze nekladú, a niekto si možno radšej vyberie obal, ktorý síce nebude taký pekný na mieru šitý, ale zato bude mať inú výhodu. Napríklad vodeodolnosť. Na tento účel, aby to bolo odolné voči vode som použil v minulosti túto krabičku. Má pánt riešený kovovým kolíkom a aj zámok je takto vyhotovený, takže zvládne veľké množstvo otvorení. Po obvode je v drážke umiestnené tesnenie, a v prípade poškodenia sa dá vymeniť.

https://www.aliexpress.com/item/10050….Fth8mXMgRJ

  • UHF anténa. Skúšal som všeličo, ale nakoniec som zvolil dve možnosti. Jedna z antén je dlhšia, ale chápem, že nie každému to vyhovuje a tak som hľadal aj kratšiu, ale zato ešte ako tak účinnú. Prvá anténa je v podstate kópia antén, ktoré používa Icom pre svoje stanice ID-51/ID-52, tá druhá je proste nejaká iná čína 😊

https://www.aliexpress.com/item/10050…18027rXQgh

https://www.aliexpress.com/item/10050…18027rXQgh

  • Ďalšie doplnky. Tracker je možné nosiť na rôzne spôsoby. Niekto to rád do batoha, niekto na opasok alebo do vrecka na bunde. K účelom zavesenia je možné použiť hotové výrobky, tip na dva rôzne nájdeš v týchto linkoch.

https://www.aliexpress.com/item/1005…18027rXQgh

https://www.aliexpress.com/item/10050…27rXQgh

  • Tracker do vozidla. Ako som už v úvodnom článku písal vo vozidle sa priam ponúka použiť vyšší výkon, no a na tento účel mám k spokojnosti otestovaný tento PA. Výkon je pri napájacom napätí 5V 2,5 W, pri 7,2V 5W. Výrobca uvádza, že pri napätí 10V to dokáže dať až 8W …. no, ale aj to sám neodporúča 😊 .

https://www.aliexpress.com/item/32…7rXQgh

Postup:

Všetko potrebné teda máš, treba to už len celé poskladať.

Ak si vyberieš krabičku, ktorú sme postupom času upravovali do podoby, ktorú vidíš veľa práce mať nebudeš. Jediný otvor ktorým musíš dostať von SMA konektor tam navrhnutý je a úmyselne je kus tesnejší. Aby si to SMA musel trošku naskrutkovať. Ak ten konektor zakvapneš epoxidom nemusíš použiť jeho matičku (vyzerá to bez nej lepšie). Ostatné komponenty môžeš do krabičky len naukladať a zacvaknú vrchný kryt, to je ale riešenie ktoré sa mne nepáči, a preto všetko čo v krabičke je som fixoval na svojom mieste epoxidom. Dosku som tak isto v rohoch zakvapol epoxidom, aby pekne držala na mieste. GPS anténa a UHF anténa sa pripája priamo do dosky cez IPX konektory. Napájací konektor je na spodnej strane dosky a napájací káblik dostaneš od predajcu ako súčasť balenia.

Ak sa rozhodneš pre nejakú úplne inú krabičku čaká ťa bastlenie, ale to je predsa radosť, že 😊

V prípade, že tracker máš pokope je potrebné ho pripojiť cez micro USB konektor k počítaču a postupovať pri nastavení podľa návodu na githube. Pri konfigurovaní nezabudni na správne zadanie Tvojej volacej značky a čísla za čiarkou, na symboly pre každý z troch možných profilov a na správu, ktorú chceš spolu s polohou odosielať.

Link: https://github.com/dj1an/Cubecell_LoRa_APRS_Tracker?fbc…3Q18

Ak si v téme doma dobrá správa zvládneš to sám, ale ak nie nainštaluj si Team Viewer a  oslov Paľa OM7FX. Rád Ti pomôže.

Toto je koniec príbehu, tracker Ti už beží a jediné čo treba, je vypadnúť niekam von, aby si chytil satelity a tracker tak začal pracovať.

Dovidenia na mape a do počutia v étery.

Miro Banská Bystrica SK611/ OM7AMA

STL súbor na stiahnutie: cubecell-mapper-case-bottom-d

Zdieľať na:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *