Kábel alebo portajble koax?

 ( tento článok je plný subjektívnych náhľadov autora na problematiku a teda nie vhodný pre rýpačov a vyznavačov tabuľkových hodnôt.)

Zdravím vás nadšenci vysielania akéhokoľvek druhu. Na internete je mnoho článkov o anténach, prúdových, napäťových transformátoroch impedancie, zosilovačoch signálu. Ale, akosi sa zabúda na jednu, nie zrovna nedôležitú, súčasť vysielacej sústavy.

Anténny napájač.

Vezmem to trochu laicky, nebudem tu rozpisovať o jednotlivých parametroch, ani o rebríčkových napájačoch. Spomeniem len to čo uznám za nevyhnutné. Chcel by som Vám poskytnúť návod, ako si vyrobiť spoľahlivý napájač, pre portablové použitie. Teda, ako si spraviť kvalitný „koax“?

Začnem určením kritérií:

  • Ohybnosť
  • Výdrž ( častá montáž a demontáž)
  • Nízky útlm

Keďže, na portablovom vysielaní je potrebné manipulovať s káblom, pri každom zriaďovaní vysielacieho pracoviska a tak isto aj pri jeho balení, kábel musí byť ohybný. Je vhodné teda vyberať si kábel ktorý má lankové jadro. Jednotlivé drôty lanka sú síce zdrojom možného rušenia, ale v tomto prípade to budeme ignorovať a celkovo žiadny dočasný napájač nie je večný. Tak teda lanko, máme na výber tieto bežne dostupné typy:

  • RG174
  • RG58
  • H155
  • RG213
  • RG214

Isto nájdete kopec iných, ale tieto sú najpoužívanejšie, sú ohybné, relatívne odolné a neskrachujete pri ich zakúpení. Tieto káble sú zaujímavé pre ich vlastnosti.

 

RG174 je tenký len cca 2,5mm a ľahký kábel. Spratný pre turistické výlety. Jeho útlm je značný a teda nie je vhodný na dlhé napájače, ale do 5m, na ručnú stanicu, je to prijateľné riešenie.

 

RG58 je snáď najznámejší kábel, má 5-6mm hrúbku, podľa výrobcu a o niečo menší útlm ako RG174. Je mäkký, odolný,  dosť ľahký a hlavne lacný. Na napájače do 10m a turistické vychádzky úplne postačujúci a keď sa pokazí tak žiadna škoda.

 

H155 je už zaujímavejší kábel z hľadiska útlmu. Jeho útlm je len o niečo vyšší ako u káblov ktoré sú hrubšie, ťažšie a hlavne drahšie. Pri jeho hrúbke 6mm, ešte stále dobrej ohybnosti ( je tvrdší ako RG58), a svojej nízkej hmotnosti je ideálnym riešením na turistiku, kde treba anténu umiestniť ďalej od stanice. 15m H155ky, má na 50MHz, útlm zhruba ako 10m bežnej lacnej RG58. Taká dĺžka káblu hravo dočiahne zo stromu do vášho stanu. Cena je len o niečo vyššia.

 

 

 

RG213 je už kábel, ktorý si bude v ruksaku niesť isto len veľký nadšenec. Jeho parametre sú výborné a je aj dosť ohybný a skladný, ale predsa jeho hrúbka cca 10mm, mu pridáva na hmotnosti. Je vhodný k stožiarom a dĺžka 20-30m nehrá veľkú rolu, vďaka jeho nízkemu útlmu.

 

RG214 je vylepšenou verziou predchádzajúceho kábla. Má dvojitý oplet, ktorý je rovnako ako jadro postriebrený. Jeho parametre sú vynikajúce. Samozrejme hrúbka a hmotnosť či „baliteľnosť“ sú už na hrane použiteľnosti na dočasný napájač. Má samozrejme aj dosť vysokú cenu.

 

 

Kábel má takú výdrž, aký je šetrný jeho majiteľ. Teda treba zabudnúť na „nakrúcanie na lakeť“. To je barbarstvo aj pri obyčajnej predlžovačke. Kábel má tendenciu sám sa stočiť len mu na to treba dať priestor. Polomer oblúku, čím väčší tým lepšie, ale každý vie kde ho bude mať uskladnený a teda treba rátať s týmto miestom.

Ďalšia namáhaná vec na kábli je jeho konektor. Je to kľúčová súčiastka a vie nás pripraviť o pár dB, to zrovna nepotrebujeme. Sú rôzne druhy, ale pre KV a CB je najpoužívanejšie „PLko“ teda PL259 alebo jeho protikus SO239 „samica“. K ručným staniciam sa používajú konektory SMA, BNC a TNC ktorý už viac-menej vymiera.

Konektor by mal byť kvalitný, stredový pin pozlátený alebo postriebrený a hlavne určený na náš typ kábla. Pre dočasné QTH sa mi osvedčili šroubovacie konektory, vydržia tvrdšie zaobchádzanie ako krimpovacie. A v prípade poruchy sa dajú, ešte za núdzovej situácie, opraviť a použiť. Ďalšia vec je použitie kvalitnej zmršťovacej bužírky, s lepidlom na vnútornej strane. To lepidlo zafixuje ako náš konektor, tak aj kábel. Dôležité je aj správne konektor pripevniť, väčšinou existujú montážne manuály, ale kto by to čítal. Tu je môj spôsob montáže konektora na kábel. Presnejšie použil som postriebrený konektor PL259 10mm s teflonovým izolátorom na kábel RG213 z armádnych zásob. Na oplet som použil bežnú zmršťovacou bužírku a na vonkajšiu fixáciu bužírku Raychem, ktorú som musel trošku „prekalibrovať“. Myslím že fotky nebudú potrebovať komentár.

Pre prepojovacie káble k PSV meračom sú vhodnejšie pozlátené konektory a aspoň H155 kábel, takýto prepoj Vám bude dobre slúžiť dlhé roky. Samozrejme môžeme použiť kábel ktorý má oveľa lepšie parametre ale priznajme si že PLko nieje zrovna najkvalitnejší konektor čo sa útlmu týka. Čiže tých 40cm drahého kábla to nijako nezachráni.

Na záver už len dúfam, že som vás neunudil k smrti a poskytnuté informácie a skúsenosti Vám pomôžu k lepším výsledkom a tým aj väčšiemu úsmevu pri prevádzke tohto krásneho koníčka. Ak vám nejaká podstatná informácia chýba, alebo naopak máte nejaké skúsenosti ktoré myslíte že by mohli byť doplnené, píšte do komentárov.

OM7AU / Tarzan Banská Bystrica, 73.

Zdieľať na:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *