Anténny tuner – Pí článok

Zdravím Vás priatelia, dávam do pozornosti tento článok, ktorý je síce staršieho dáta, ale doplnil som ho o pár postrehov.

Keďže mi už na stole parkuje vážna HAM stanica, rozhodol som sa stvoriť nejaký anténny tuner. Na internete je kopec možných aj nemožných konštrukcií ale pre moje šuplíkové zásoby a lenivosť vyhovuje najlepšie tzv. Pí článok. Trochu som zgúňal v šuplíkoch, krabiciach a iných bližšie nešpecifikovaných zákutiach môjho domova, a hľa, nazgúňal som všetko, čo je potrebné.

– Krabica je zo starého prepínača LPT portov.
– Kondenzátory sú z dávneho nákupu a proste čakali na svoju chvíľu.
– Prepínač sa vyskytol pri nedávnej prebierke elektronepotrebností a tiež nemám poňatie ako dlho čakal na deň „D“…
– Konektory dodali šuplíkové zásoby.
– Knoflíky sú z rozoberačiek elektroodpadu v škole. (ach, tie časy…)
– Použitý vodič je CY1,5, ktorý som odizoloval a tak navinul na toroid. (toroid je omotaný  teflonovou plynárskou páskou)

Samozrejme, donedávna sa mi amidonové jadrá po šuplíkoch nepovaľovali, ale Honza OM7AHN ma zásobil a tak sa môžem pustiť do bastlenia.

Tak, a hor sa do merania, vŕtania a nadávania. No a po pár hodinách…





Skúšky ukázali, že môj CB vertikál sa dá prispôsobiť, aj s káblom, na SWR 1 od 20m pásma. Žiaľ 40m a 80m mi to neprispôsobí. Niekde som asi urobil chybu. Skúsim stávajúcu konštrukciu doplniť ešte o nejakú cievku a vyskúšam to ale to už inokedy. Článok samozrejme doplním.

Doplnenie:

Tuner používam k svojej spokojnosti dodnes, vyrobil som ešte jeden ktorý je tiež využívaný, a majiteľ je s ním spokojný.

To, že sa mi nedali prispôsobiť spodné pásma na CB vertikáli, bola samozrejme chyba antény, nie tuneru. Po obhliadke strechy som zhodnotil, že v podstate som prispôsoboval niečo, čo sa anténou už ani nedalo nazývať. Teda ten kus hliníka išiel dole a prešiel kompletnou generálkou. Po spätnej inštalácii, je možné prispôsobiť anténu na pásmach od 80m – 10m.

Samozrejme, o účinnosti takéhoto systému na spodných KV pásmach sa nedá hovoriť, v tuneri sa „spáli“ takmer všetka energia ktorá má byť vyžiarená. Ale keď bývate v meste, nie vždy sa dá natiahnuť LW alebo Dipól. Tuner som otestoval aj v poľných podmienkach, na 80m pásme, s invertovaným V, kusom drôtu s UN-UNom aj bez neho. Vo väčšine prípadov som sa prepínačom cievky dostal tak na polovicu a „dotiahol“ jedným z kondenzátorov. Výsledky boli viac než uspokojivé a dostával som dobré reporty.

Samozrejme viem, že najideálnejšie riešenie je mať jednopásmovú anténu prispôsobenú na správne SWR, alebo externý tuner ktorý je za anténnym napájačom. K tomuto riešeniu sa chcem v dohľadnej dobe dopracovať. Zatiaľ musí stačiť aj toto kompromisné riešenie.

OM7AKU 73.

Zdieľať na:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *